Gimnazjaliści z Komarowa – Osady z zagadnieniem zdrowego odżywiania radzą sobie doskonale i wiedzą, że „w zdrowym ciele, zdrowy duch”. Od lat uczestniczą bowiem w realizacji programów „Trzymaj formę” oraz „Żyj smacznie i zdrowo”, w ramach których sukcesywnie zgłębiają swoją wiedzę w tym zakresie. Tym razem sprawdzili ją, uczestnicząc w „Konkursie Wiedzy o Żywności i Prawidłowym Żywieniu”, zorganizowanym 20 lutego 2018 r. przez I Prywatne Technikum Hotelarskie w Zamościu.
Konkurs składał się z dwóch etapów: szkolnego i okręgowego w siedzibie organizatora. W styczniowych eliminacjach szkolnych, polegających na rozwiązaniu pisemnego testu uczestniczyło 17 uczniów, spośród których największą ilość punktów uzyskali gimnazjaliści z klas III: Michał Krzeszowski, Adrian Bil oraz Katarzyna Noga. I to właśnie oni 20 lutego reprezentowali swoją szkołę, uczestnicząc w zawodach okręgowych. Tu z kolei musieli rozwiązać 3 zadania praktyczne w postaci quizu. Najlepiej w tej konkurencji zaprezentował się Michał Krzeszowski, zajmując II miejsce. Na zwycięzców czekały atrakcyjne nagrody rzeczowe, a oprócz tego wszyscy uczestnicy II etapu konkursu brali udział w pokazie kulinarnym. Mieli również możliwość zwiedzenia szkoły oraz zapoznania się z jej ofertą edukacyjną, co szczególnie może się przydać uczniom klas III gimnazjum, przed którymi już za kilka miesięcy wybór dalszej drogi kształcenia. Uczniowie przygotowali się do konkursu pod kierunkiem nauczyciela biologii – Pana Tomasza Szewczuka
Uczniowie gimnazjum na swój sukces pracują niemal codziennie, przyswajając niezbędną wiedzę oraz kształtując umiejętności, które mogą im się przydać w przyszłości. Przykładem mogą być zajęcia techniczne w klasach II gimnazjum (21.02), podczas których uczniowie samodzielnie przygotowywali pożywne sałatki. Następnie przed komisją degustacyjną prezentowali wytwory swojej pracy i omawiali ich wartości odżywcze. Wymieniali się również spostrzeżeniami na temat sałatek przyrządzonych przez rówieśników. Pracę uczniów oceniała komisja w składzie: Panie dyrektor – Anna Maryńczak oraz Anna Kupiec – Niedźwiedź, bibliotekarka – Pani Beata Fizia oraz nauczycielka zajęć technicznych – Pani Elżbieta Żybura – pomysłodawczyni klasowych zmagań kulinarnych.