W słoneczne niedzielne popołudnie 08.07.2018 roku na placu przy świetlicy wiejskiej w Zubowicach odbył się Piknik Rodzinny „Na zdrowie”. W miłej atmosferze, przy akompaniamencie muzyki, a także wspólnej degustacji prozdrowotnych potraw przygotowanych przez Panią Beatę Parol i córkę Natalię. Degustowano między innymi ziemniaczki, kotlety z kalafiora z sosem czosnkowym, pasztet z soczewicy, zdrowe słodkie przekąski. Do picia był między innymi kompot ze świeżych owoców i pyszna kawa z kardamonem. Wszystkie potrawy były zaopatrzone w informację o ilości kalorii i wartości odżywczych, poparte wykładem na temat zdrowego żywienia i zdrowych nawyków przedstawianym przez Natalię. W trakcie pikniku atrakcji nie brakowało, każdy mógł znaleźć coś dla siebie.
Stoisko ze swoimi pięknie i misternie wykonanymi pracami wystawiła Pani Ewa Barczyńska miejscowa twórczyni, należąca do grona Ludzi z Pasją. Można było obejrzeć serwety wykonane szydełkiem, bieżniki i obraz ozdobione haftem Richelieu. Piękne pisanki i bombki choinkowe zdobione tkaninami i wykonane techniką decoupage.
Panie skorzystały z zabiegów na dłonie i przetestowały próbki prezentowanych kosmetyków ekologicznych.
Dla najmłodszych przygotowano plac zabaw, gdzie można było wspólnie między innymi poukładać klocki, porysować, pograć w piłkę. Pracownicy Samorządowego Przedszkola z Zubowic wraz z dziećmi zachęcali do zdrowego odżywiania w namiocie ,,Kuchcikowo”. Z dużym zaangażowaniem najmłodsi samodzielnie przygotowali smaczne, owocowe szaszłyki według własnych upodobań smakowych. Przygotowane smakołyki zostały nagrodzone upominkami. Kolejne atrakcje spotkały dzieci w stacjach ,, ekrety nauki, ”, ,,Balonowe cuda” oraz ,,Malowanie twarzy”. Duże zainteresowanie dzieci i dorosłych wzbudziły doświadczenia . Można było w nich zaobserwować, jak powstaje tęcza z cukierków ,,skittles” czy też spróbować napompować balon przy użyciu sody i octu. Wykonaliśmy również ,,Kolorowy , mleczny wir” oraz obserwowaliśmy zachowanie kropli barwników w reakcji z olejem i sodą. W trakcie imprezy dzieci próbowały sił w tworzeniu postaci zwierząt modelowanych z balonów zaś w kolejce trzeba było poczekać do pomalowania buziaków.
Strażacy jednostki Ochotniczej Straży Pożarnej w Zubowicach zaprezentowali nowoczesny, pachnący nowością, samochód pożarniczy marki MAN wraz z wyposażeniem, jakim posługują się podczas akcji ratowniczo-gaśniczych. Największą radość sprawiła dzieciom możliwość wejścia na samochód strażacki i podziwiania widoków z góry samochodu oraz obejrzenia go od środka. W dużym skupieniu wysłuchano wykładu i prezentacji o udzielaniu pierwszej pomocy w sytuacjach zagrożenia życia zaprezentowanego przez pana Tomasza Ziemianina ratownika medycznego ze Stalowej Woli, do prezentacji włączyły się także dzieci.
Z ciekawością wysłuchano Pani Uli Łydzińkiej, która należy do Zamojskiego Klubu Morsów.
Uczestnicy chcący wykazać się siłą i sprawnością fizyczną uczestniczyli w konkursie przerzucania opony, który cieszył się dużym powodzeniem zarówno wśród osób starszych jak i dzieci.
Od dawna wiadomo, że taniec to jedna z najprzyjemniejszych recept na zdrowie i pogodę ducha. Tańce i zabawy w rytmie zumby prowadzone przez Panią Beatę Koronę oraz układ fitness przygotowany i prowadzony przez Natalię sprawiły wiele radości małym jak i dużym uczestnikom pikniku.
Piknik rodzinny „Na zdrowie” okazał się doskonałym sposobem promowania zdrowego, aktywnego, rodzinnego stylu życia, wzmacniania więzi międzypokoleniowych, ale także integracji mieszkańców, którzy w ciekawy i pożyteczny sposób wspólnie spędzili niedzielne popołudnie.
Sponsorem nagród w konkursach i upominków dla najmłodszych była pani Justyna Kania właścicielka miejscowego sklepu.
Organizatorami pikniku byli: Samorządowy Ośrodek Kultury w Komarowie-Osadzie oraz Jednostka Ochotniczej straży Pożarnej w Zubowicach. Inicjatorką i współorganizatorką pikniku była Natalia Parol, mieszkanka miejscowości Zubowice.
PRAWDY I FAKTY O ZDROWYM ŻYWIENIU WEDŁUG NATALII PAROL
MIT 1: ziemniaki tuczą. Ziemniaki wcale nie tuczą – są dobrym źródłem węglowodanów, błonnika i cennych witamin a ponadto są łatwo dostępne i tanie.
FAKT: tuczy to, co dodajemy do ziemniaków: śmietanę, masło i tłuste sosy w dużych ilościach, „dla smaku”.
MIT 2: kolację należy jeść o godzinie 18.
FAKT: należy, ale tylko wtedy, gdy idziemy spać o godzinie 20, bowiem to nie godzina zjedzenia kolacji ma znaczenie a fakt, o której godzinie pójdziemy spać. Ostatni posiłek należy zjeść 2-3 godziny przed snem, co pozwoli organizmowi się wyciszyć i nie przemęczać trawieniem zalegającej treści.
MIT 3: będąc na diecie należy wyeliminować białe pieczywo, mąkę pszenna i makarony.
FAKT: te produkty spożywcze powinny wykluczyć osoby chorujące na celiakię lub podobne choroby a pozostałe osoby mogą spokojnie włączać je do jadłospisu. Dietetycy jednak zalecają zamianę na pieczywo np. z mąki żytniej, gdyż taki chleb będzie zawierał więcej błonnika będącego odkurzaczem jelit a także nasyci na dłużej.
MIT 4: produkty „fit” i „light” pozwolą Ci szybciej schudnąć.
FAKT: jedyne co schudnie, kupując produkty z takim napisem, to nasz portfel, bowiem płacimy za napis a nie za zawartość. Takie produkty często bywają odchudzone z tłuszczu ale za to napakowane węglowodanami.
MIT 5: jaja podnoszą poziom złego cholesterolu.
FAKT: jaja są najbogatszym źródłem cholesterolu w diecie, jednak ich spożywanie nie podnosi poziomu LDL ani całkowitego cholesterolu we krwi. Takie działanie mogą mieć, faktycznie, jaja smażone z boczkiem i innymi tłuszczami, bowiem wszystko co smażone może podnosić poziom złego cholesterolu.
CIEKAWOSTKI:
*Soczewica z powodzeniem może zastąpić zwierzęce źródła białka w diecie, bo jest bardzo bogata w ten składnik. Może jednak powodować wzdęcia i gazy, gdyż należy do roślin strączkowych.
*Gdy podczas diety mamy ochotę na słodycze, warto zjeść owoce sezonowe, które zaspokoją głód a razem z tym dostarczymy sobie drogocennych witamin i minerałów a owoce jedzone w skórce bogate są także w błonnik.
*Brokuły i kalafiory są uznawane za jedne z najbardziej antynowotworowych roślin. Należy jednak uważać, gdyż mogą powodować wzdęcia. Kalafiory są polecane dla cukrzyków, gdyż mają niski indeks glikemiczny.
*W 100 g natki pietruszki jest więcej witaminy C niż w 100 g cytryny.