Na przełomie stycznia i lutego w świetlicach wiejskich w Komarowie-Wsi i Wolicy Śniatyckiej odbyły się warsztaty kulinarne realizowane w ramach projektu „Podróże Kulinarne – warsztaty edukacyjne”. Przez 2 tygodnie uczestniczki zajęć gotowały, piekły, poznawały nowe smaki i degustowały dania, które przygotowały podczas warsztatów pod okiem szefa kuchni Pana Adama Kota. Warsztaty „Kuchnie świata” pozwoliły uczestniczkom poznać charakterystyczne smaki dla kuchni meksykańskiej, azjatyckiej, indyjskiej oraz śródziemnomorskiej. W trakcie warsztatów Pan Adam wiele opowiadał o kulturze poszczególnych regionów, ale także o przeżytych przygodach. Opowieści sprawiły, że gotowanie stało się podróżą po świecie. Prowadzący zajęcia z radością dzielił się z uczestniczkami zarówno pasją gotowania jak i radością odkrywania nowych smaków. Przygotowywanych podczas warsztatów potraw będziemy mogli popróbować w czasie „Festiwalu Smaków”, który zakończy realizację projektu.
Warsztaty zostały zorganizowane przez Stowarzyszenie Aktywni w Kulturze i Gminę Komarów-Osada.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Projekt pt. „Podróże kulinarne – warsztaty edukacyjne” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach w ramach poddziałania 19.2 Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020