Dzień 18 grudnia 2017 r. uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Antoniówce zapamiętają na długo. Był to dzień przedświątecznych wypieków. Dzieci z klas 0-III wraz z wychowawczyniami Panią Moniką Piątkowską i Panią Marią Przyczyną oraz rodzicami piekły świąteczne pierniczki.

Zajęcia kulinarne odbyły się w szkolnej kuchni. Uczniowie poznawali proces pieczenia pierników. Wałkowali przygotowane przez mamy ciasto, wycinali foremkami kształty związane z motywami Świąt Bożego Narodzenia, a także obserwowali proces pieczenia się ciastek. Na koniec dekorowali pierniczki kolorowym lukrem. W całej szkole unosił się korzenny zapach przywołujący wśród zebranych najmilsze wspomnienia świąteczne. Pieczenie świątecznych pierników sprawiło dzieciom wielką radość, a zarazem utrwaliło tradycję Świąt Bożego Narodzenia.

Z upieczonych słodkich ciast uczniowie przygotowali „piernikowe prezenciki”, które wraz z najlepszymi życzeniami wręczali zaproszonym na szkolną wigilię gościom.

Skip to content