W dniu 21 stycznia w świetlicy w miejscowości Komarów Wieś odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem 15 pań z Kół Gospodyń Wiejskich, Klubu Seniora i z Centrum Integracji Społecznej. Jednodniowe warsztaty kulinarne pod tytułem „Skarby Kulinarne Ziemi Zamojskiej prowadzone były z ramienia Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Ziemia Zamojska” w ramach działania „Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania nabywanie umiejętności i aktywizacja” Warsztaty prowadzone były przez profesjonalistę, szefa kuchni pana Adama Kota z Zamościa.
Gospodynie podzielone zostały na sześć grup, w których miały za zadanie przygotować kilka potraw ściśle według otrzymanych przepisów.
W programie objęte były takie dania jak: gulasz z udźca sarniego z grzybami leśnymi i pęcakiem, pasztet z kaczki i gęsi z prawdziwkami, pierożki drożdżowe z soczewicą i kapustą, ciasteczka owsiane, zupa solianka (carska zupa).
Przygotowania potraw trwały ok. 4 godzin, po czym nastąpiło omówienie przepisów i nakrywanie do stołu, panie uczyły się również składania serwetek według wskazówek instruktora.
W efekcie praca w kuchni dała wszystkim dużą satysfakcję, panie poznały kilka zasad obowiązujących podczas przygotowania wymienionych dań, otrzymały wiele porad od szefa kuchni, który koordynował pracę naszych gospodyń. Panie otrzymały przepisy, które z pewnością będą powielane i praktykowane w naszej kuchni.
W ocenie Wójta Gminy Wiesławy Sieńkowskiej i Pani Anny Nogas z LGD Ziemia Zamojska wszystkie potrawy wyglądały bardzo apetycznie i pachniały tak wyśmienicie, że pobudzały nasze wszystkie zmysły. Degustacja potraw przy pięknie nakrytym stole potwierdziła ich wyjątkowy smak i przyjemność konsumpcji.
Liczymy na kolejne spotkanie o podobnym charakterze, bo możliwości gospodyń z terenu gminy Komarów-Osada są nieograniczone, a smaczne i zdrowe gotowanie jest z pewnością atrakcją naszego regionu.